Ce trebuie să știți despre virusul Zika și simptomele sale, potrivit experților

Ce trebuie să știți despre virusul Zika și simptomele sale, potrivit experților

În 2016, virusul Zika avea atenția tuturor. În februarie a acelui an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a declarat virusul Zika și legătura suspectă a acestuia cu defecte de naștere este o urgență internațională de sănătate publică după un focar care a început în Brazilia s-a mutat în mai mult de 20 de țări din America de Sud, potrivit New York Times .

De atunci, panica s-a liniștit – dar asta nu înseamnă că virusul Zika a fost eradicat. Și deși nu s-au raportat cazuri noi de virus Zika din SUA începând cu 2017, experții în boli infecțioase spun încă că este important să păstrați virusul Zika – inclusiv locul unde se află și semnele și simptomele asociate acestuia – pe radarul dumneavoastră. Iată ce trebuie să știți – chiar dacă nu veți auzi despre virusul Zika în știri în fiecare zi.

Bine, care este exact virusul Zika?
Virusul Zika este o boală infecțioasă răspândită în principal prin mușcăturile de țânțar – în special anumite mosquite Aedes ( A e. Aegypti și Ae. Albopictus ). Acești țânțari sunt, de asemenea, responsabili de răspândirea altor boli înfricoșătoare, cum ar fi febra dengue, spune expertul în boli infecțioase Amesh A. Adalja, MD, savant senior la John’s Hopkins Center for Health Security.

Boala este de obicei ușoară – majoritatea oamenilor nici măcar nu prezintă simptome, conform OMS – dar faptul că este infectat în timpul sarcinii poate provoca defecte de naștere grave precum microcefalia (o afecțiune în care capul copilului este semnificativ mai mic decât normal, de obicei din cauza dezvoltării anormale a creierului ) și alte probleme de sarcină, spune dr. Adalja.

În situații rare, Zika a fost, de asemenea, legat de complicații grave, cum ar fi sindromul Guillain-Barré (o boală a sistemului nervos care provoacă slăbiciune musculară și paralizie) și umflarea creierului sau măduvei spinării, spune CDC .

RELATED: Ce este Hookworm? Un expert în boli infecțioase explică ce trebuie să știți

Care sunt simptomele virusului Zika?
Din nou, este important să subliniem că majoritatea persoanelor infectate cu Zika nu prezintă simptome. „Pentru cei care fac asta, simptomele încep de obicei între două și șapte zile după ce a fost mușcat de un țânțar infectat”, spune Richard Watkins, MD, medic cu boli infecțioase în Akron, Ohio, și profesor de medicină internă la Universitatea Medicală din Nord-Estul Ohio.

Simptomele pot varia, dar pot fi asemănătoare gripei și includ, în general, următoarele:

Febră
Dureri musculare
Dureri articulare
Eczemă
Conjunctivită (inflamația ochiului)
Durere de cap
„Poate fi confundat cu febra dengue, care este, de asemenea, cauzată de un virus, deși cu dengue, durerea articulară este adesea mai severă”, spune dr. Watkins. Malaria și Chikungunya – de asemenea, boli purtate de țânțari – pot fi confundate și cu Zika. „Poate fi dificil să diferențiezi aceste boli numai pe baza simptomelor, deci diagnosticul se face de obicei cu analize de sânge”, spune Dr. Watkins.

RELATED: Am făcut febră Dengue după o vacanță de surf în Costa Rica. Iată cum se simte cu adevărat

Este virusul Zika contagios?
În cea mai mare parte, Zika este transmisă prin mușcatura unui țânțar infectat. Dar, în ultimii ani, s-a descoperit că poate fi transmis și prin sex. „Aceasta este prima boală născută de țânțari pe care am văzut că o transmit sexual”, spune dr. Adalja. „Este într-adevăr doar în această circumstanță că este contagios.”

Zika poate fi, de asemenea, transmisă de la mamă la făt, subliniază dr. Watkins – care este adevăratul pericol care intră în joc. Când cineva contractează virusul Zika în timpul sarcinii, există șansa ca copilul să se nască cu microcefalie, un defect de naștere în care capul unui copil este mai mic decât se aștepta în comparație cu copii de același sex și vârstă, pe CDC. Bebelușii cu microcefalie au adesea creiere mai mici, subdezvoltate.

Microcefalia este doar o parte a sindromului Zika congenital, pe CDC – un model unic de defecte la naștere în rândul bebelușilor infectați cu virusul Zika în timpul sarcinii. În plus față de microcefalie și leziuni ale creierului, bebelușii născuți cu sindrom Zika congenital pot avea, de asemenea, leziuni în partea din spate a ochiului, articulații cu mișcare limitată (cum ar fi piciorul de picior) și prea mult tonus muscular care restricționează mișcarea corpului.

RELATED: Așadar, există un focar de pojar lângă tine. Cât de îngrijorat ar trebui să fii?

Cum este tratat virusul Zika – și cum te poți proteja?
Din păcate, aici nu există un tratament specific pentru virusul Zika – trebuie doar să îl lăsați să-și continue cursul. „Nu există medicamente anti-virale și majoritatea cazurilor sunt cu adevărat auto-limitate, chiar și atunci când oamenii au simptome”, spune dr. Adalja. În schimb, în ​​general, este recomandat să tratezi simptomele, să te odihnești, să iei medicamente precum acetaminofenul pentru a-ți reduce febra și durerea și bea multe lichide, spune Dr. Watkins.

De asemenea, nu există niciun vaccin care să poată proteja împotriva virusului Zika, dar vă puteți proteja singur dacă călătoriți în (sau trăiți) în zone infectate cu Zika sau au fost în trecut ( CDC păstrează informații actualizate pe acest online), spune dr. Adalja. Dr Watkins spune că poți face acest lucru vigilent împotriva mușcăturilor de țânțar, ceea ce înseamnă multe și o mulțime de respingători de țânțari. O excepție: dacă sunteți gravidă sau căutați să rămâneți gravidă în viitorul apropiat, ar trebui să evitați să călătoriți oriunde a fost infectat cu virusul Zika, pe CDC.

De asemenea important: Deși practicile sexuale sigure sunt întotdeauna cruciale, „este mai bine să evitați contactul sexual neprotejat sau să nu aveți niciun contact sexual, cu o persoană cu Zika sau dacă acea persoană a călătorit într-o regiune endemică pentru Zika,” Dr. Watkins spune.

Și amintiți-vă: Zika nu este o amenințare imensă în SUA acum, dar ar putea fi din nou în viitor. „Am văzut mai puțin Zika în ultimul timp, dar asta nu înseamnă că nu se va mai întoarce”, spune dr. Adalja.

Leave a Comment